Snabb eller noggrann?

EKG-tolkningen i EKG-SM går på tid, men det är viktigare att svara korrekt än att vara snabb, kan man läsa på hemsidan. Icke desto mindre är det troligt att tiden i slutändan är avgörande för var man kommer placera sig på prispallen, då det är sannolikt att flera personer kommer ha gjort korrekta tolkningar. Hur ska man då balansera snabbhet och noggrannhet för att ha så stor chans som möjligt till seger?

I ett av de EKG:n som skulle tolkas vid senaste EKG-SM led patienten av Wolff-Parkinson-Whites syndrom. Under rubriken Intraventrikulär överledning kan man bocka för "Ventrikulär preexcitation (Wolff-Parkinson-White-syndrom) vilket förstås gav ett pluspoäng i rättningen. Noterar man att patienten även har supraventrikulära extraslag och ospecificerade ST-T-förändringar får man ytterligare två poäng. Men! För full poäng krävs att man går ner till den näst sista raden i bedömningsmallen och bockar för "Wolff-Parkinson-White-syndrom" under rubriken "Ytterligare kliniska sjukdomsdiagnoser med EKG".

Är man stressad är det med andra ord ytterst lätt att missa denna sista ruta, trots att man har gjort en helt korrekt tolkning av EKG:t.

Man kan tycka att det är onödigt att ha två rutor för samma syndrom. Jag har dock ett minne av att någon föreläsare under utbildningen har sagt att en deltavåg utan symtom av takyarytmi kallas preexcitation medan det krävs en takykardi för att det ska klassificeras som WPW. Patienten i detta fall hade symtom i form av palpitationer, så kanske är det detta som avgör att båda rutorna ska kryssas i och inte enbart den som heter preexcitation.

Det gäller att ha koll på detaljerna och alla rubriker. Jag vill inte ens tänka på att börja gå igenom de elva tillstånden under rubriken "Pacemaker". Räcker det inte med att säga "Patienten har pacemaker - ytterligare tolkning omöjlig!"?

RSS 2.0